Ви є тут

Семінар "Організація приміщення бібліотеки відповідно до нових функцій".

Понеділок, 2 Березень, 2015
26 лютого 2015 року за підтримки Української бібліотечної асоціації, Гете Інституту відбувся практичний семінар «Організація приміщення бібліотеки відповідно до нових функцій». Від Наукової бібліотеки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова в семінарі взяли участь заступники директора бібліотеки  Т.В.  Биткова та А.П. Юрєєва. 
 Тема надзвичайно актуальна для сьогодення, оскільки сучасна бібліотека розширює спектр своїх послуг, додає все більше нових функцій – і, звичайно, все це потребує і змін в інтер’єрі бібліотеки, щоб створити найбільш комфортні умови для відвідувачів бібліотек.
На семінарі в основному мова велась про публічні бібліотеки на прикладі публічних книгозбірень Мюнхена та Берліна (Німеччина), що знаходяться в санітарній зоні (район міста, де проживають особи, що нещодавно емігрували до країни). Але сьогодні складно назвати бібліотеку просто книгозбірнею – настільки розширились основні функції публічної бібліотеки – вона стала осередком спільноти міста, де мешканці району можуть отримати майже всю корисну інформацію про місто; мати можливість вивчати мову (для емігрантів до Німеччини), скористатись обладнанням бібліотеки у разі необхідності, провести вільний час: пограти на роялі, послухати музику, прочитати книги, газети, журнали (як паперові, так і в Інтернеті), навіть відвідати лікаря, який проводить прийом пацієнтів у спеціально обладнаному кабінеті в бібліотеці в певні часи для надання послуг емігрантам, яким у разі необхідності допоможуть волонтери, перекладачі, які працюють з людьми протягом періоду адаптації. 
Модератор семінару, співробітник бібліотеки Гете Інституту, Анна Журавльова цікаво розповіла про основні питання для вирішення задач, що суспільство висуває перед сучасними бібліотеками. Вона розвинула тему про концепцію побудови бібліотеки (зонування приміщення) згідно з функціями бібліотеки, застосування  технічного обладнання, використання модульних складових для меблювання зон бібліотеки, використання кольорів в інтер’єрі бібліотеки та багато інших новинок, які вже використовуються в європейських бібліотеках. Не оминули увагою і вимоги до підготовки бібліотечних кадрів для сучасної бібліотеки: системи підвищення кваліфікації, перепідготовка кадрів, підвищення рівня освіти бібліотекарів. Багато важливої інформації було представлено і для університетських бібліотек.