Ви є тут

"Про оперу"

Вівторок, 19 Травень, 2015
Вечір зустрічі шанувальників опери

15 травня 2015 року в Науковій бібліотеці відбувся вечір зустрічі шанувальників оперного мистецтва. Умовно цей захід ми назвали усний журнал « Про оперу». Авторами сторінок журналу були Тетяна  Іванівна Андрущенко, Галина Василівна Крюкова , Світлана Дмитрівна Соловьяненко, Свириденко Оксана, Григорій Осадчий.  Першу сторінку відкрила магістрант Інституту мистецтв Оксана Свириденко розповіддю про історію і розвиток опери як жанру музичного мистецтва. Тетяна ІванівнаАндрущенко – професор філософії -  розкрила філософський погляд на оперу: своєю розповіддю посіяла в слухачах бажання глибше вивчити культурний пласт суспільства, в якому почесне місце займає цей жанр.

  Другу сторінку слухали затамувавши подих всі: Галина Василівна відкрила таємниці історії написання опер «Травіата»,  «Пікова дама», «Кармен». Література – джерело оперних лібрето, а Галина Василівна, велика майстриня літературних розповідей,  зробила можливою мандрівку у часі, щоб зустрітись з творцями літературних, потім оперних шедеврів; це було настільки проникливо і цікаво, що здавалось у залі були присутніми і О. Дюма,  О. Пушкін, і Проспер Меріме та герої їхніх творів (розповідь супроводжувалась фрагментами оперних арій).

Звичайно, без таланту і праці співаків ми не змогли б послухати великі твори митців опери. Найскладнішим інструментом в світі, створеним самою природою і творцем, є голос, а люди, які отримали його в дар від Бога – обрані долею розвивати талант і майстерність володіння цим інструментом. Живим свідком долі великого українця, золотого голосу України, славетного тенору української опери Анатолія Борисовича Соловьяненка є його дружина Світлана Дмитрівна Соловьяненко. Вона розповіла про величезне бажання, яке зробило сина простого шахтаря людиною світу, яка принесла славу українському оперному мистецтву. Світлана Дмитрівна не довго розповідала, бо берегла час для основного подарунку від неї…

Архітектурними секретами  будівництва оперних театрів поділився молодий архітектор Григорій Осадчий. Більше знань про театри спонукає впевнитись особисто, що будівля театру – це храм, де відбувається чарівне дійство, підняте сценою над буденністю, яке дарує неперевершені емоції від  сили музики, слів, голосу, краси спектаклів.

 І останньою сторінкою був дарунок від Світлани Соловьяненко – екскурсія до Національної опери України імені Тараса Шевченка. Ми змогли насолодитись красою театру, зазирнути у зазвичай закриті для глядачів місця. Живою ілюстрацією до нашого журналу стала можливість глянути на сцену, це артисти театру танцювали фінал балету «Дон Кіхот».

 Ми б хотіли, щоб ви продовжили віртуальне знайомство з оперним мистецтвом. Бібліотека підготувала для Вас віртуальні виставки книжок, які розповідають про оперу, оперних співаків. Доторкнутись до їх долі, стати їхніми співрозмовниками, прочитавши спогади, листи допоможуть Вам книги. Фото найкращих сучасних театрів світу, історію найдревніших театрів пропонуємо переглянутитут.

 

                                                                           Наукова бібліотека НПУ ім. М. П. Драгоманова