Ви є тут

Презентація книги Романа Шпорлюка «Формування модерних націй: Україна – Росія - Польща»

Середа, 30 Жовтень, 2013

  8 жовтня 2013 року в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» відбулась зустріч з американським істориком і політологом, дослідником історії ідей, викладачем Мічиганського та Гарвардського університетів Романом Шпорлюком, який представив свою нову книгу «Формування модерних націй: Україна – Росія - Польща», видану в Києві. Видання цієї книги здійснене за підтримки Фонду Віктора Пінчука, це спільний видавничий проект Києво-Могилянської бізнес школи та видавництва «ДУХ І ЛІТЕРА» у 2013 році.

  Я взяла участь у цьому заході. Хотілося б поділитися враженнями від зустрічі з неординарною, цікавою, знаною у світі людиною.
  Вечір, 18 година, а читальна зала адміністративного корпусу заповнена людьми майже вщент, жодного вільного місця. Перед входом продавали книги, в тому числі і нову книгу «Формування модерних націй: Україна – Росія - Польща».Спочатку мало хто купував книгу, але потім, коли професор почав говорити про свої дослідження, користуючись маленькими перервами між виступами, люди виходили, купували книгу, повертались до зали. Не всім вистачило примірників, які були в продажу. Звичайно, це було викликано бажанням ознайомитись з книгою, цікавою інформацією, що подана автором з безумовною об’єктивністю та глибоким аналізом ситуацій, про що можна говорити вже тепер, після прочитання, отримавши певні враження та знання. А тоді в залі , слухаючи Романа Шпорлюка, я відчувала, що ця людина вміє приворожити слухача манерою викладання фактів, іронічністю у характеристиці самого себе, як дослідника, вміння тлумачити події, не нав’язуючи своєї думки, а подати оцінку ситуації з позиції людини, яка критично мислить і подає бачення з різних кутів зору. Це найцінніше для істориків, на мою думку. Презентація тривала майже дві години, потім відбулась сесія «Автограф письменника». Вишикувалась черга з тих, кому вдалось купити книгу в той вечір. Після всього було бажання слухати і говорити з автором, привітною людиною, якій притаманне величезне почуття гумору та неабиякий талант письменника.

Заступник директора Наукової бібліотеки
Національного педагогічного університету
ім. М. П. Драгоманова Юрєєва А. П