Ви є тут

Науково-практичний семінар

Четвер, 20 Березень, 2014
Науково-практичний семінар

18 березня 2014 року у приміщенні Наукової бібліотеки НПУ імені М.П. Драгоманова відбувся Науково-практичний семінар фахівців наукових бібліотек системи вищої школи «Інтеграція тематичних цифрових колекцій у державні та світові інформаційні системи».

Доповідачі поділились досвідом співпраці українських організацій зі Світовою Цифровою бібліотекою (WDL) та Європейською бібліотекою EUROPEANA – глобальними ресурсами, що інтегрують цифрований контент історико-культурної спадщини людства. Така співпраця надає можливість презентувати фонди вітчизняних установ Пам’яті користувачам усього світу, а також сприяє обміну методичним , технологічним та організаційним досвідом інформаційної взаємодії на сучасному етапі розвитку інформаційних ресурсів і технологій. Значна увага була приділена аналізу специфіки централізованої та розподіленої системних моделей інтеграції ресурсів. Розподілену модель було визнано оптимальною з точки зору «вклад – користь» кожного учасника для формування систем вітчизняних цифрованих колекцій різного рівня, призначення та темпів розвитку.

В рамках семінару учасники не обмежились тільки доповідями, також було запропоновано обговорення пілотних проектів зі створення цифрованих документів з бібліотечних фондів та вітчизняні програмні продукти, що можуть застосовуватись для формування інтегрованої системи розподілених цифрованих колекцій, зокрема була охарактеризована система керування електронними колекціями DC-Visu, яка вже успішно впроваджена в педагогічних бібліотеках і на даному етапі обговорюється проект інтеграції цифрованих ресурсів трьох провідних педагогічних бібліотек. Врахувавши негативний досвід попередніх спроб об’єднання вітчизняних установ Пам’яті, з метою зниження фінансового та технічного навантаження на кожну організацію - учасника запропонували новий підхід до формування інтегрованих ресурсів – колективне використання або аутсорсинг технічних, технологічних та організаційних ресурсів і сервісів комерційних компаній та використання хмарних технологій. Такий підхід, на думку учасників, забезпечить якісний результат надання користувачеві доступу до системи інтегрованих ресурсів, за рахунок висококваліфікованої роботи фахівців з технологічної підтримки планування цифрових колекцій та сучасних сервісів комерційних структур.